Skip to content

Sloopauto bijna geheel hergebruikt

Volgens expertisecentrum Autorecycling Nederland (ARN) wordt 96 procent van het totale gewicht aan sloopauto’s in Nederland gerecycled. 83,7 procent van een afgedankte wagen wordt direct hergebruikt als een product of een materiaal en 12,4 procent wordt verbrand in energiecentrales en levert zo een nuttige bijdrage. In 2015 moet overigens 85 procent van een auto direct worden hergebruikt. Nederland zit op koers om dat criterium te behalen en loopt daarmee voorop in Europa.

Activiteitenbesluit
Sinds 1 januari 2011 vallen de meeste autodemontagebedrijven onder het Activiteitenbesluit. Een autodemontagebedrijf scheidt de autowrakken in verschillende, veelal gevaarlijke, afvalstromen en zorgt voor afvoer naar het afvalstoffen- en hergebruikscircuit.

Welke eisen uit het Activiteitenbesluit gelden, hangt af van het type bedrijf. Er kan sprake zijn van een type B of type C bedrijf. Een type B bedrijf is een bedrijf dat volledig onder het Activiteitenbesluit valt. Een type C bedrijf moet voldoen aan een deel van de eisen in het Activiteitenbesluit en heeft ook nog een omgevingsvergunning milieu nodig.

Als een autodemontagebedrijf één van de volgende activiteiten uitvoert, dan is in ieder geval een omgevingsvergunning milieu nodig en is sprake van een type C bedrijf:
· het opslaan van vrijkomende vloeistoffen met een capaciteit van meer dan 50 ton;
· het opslaan van gedemonteerde airbags en gordelspanners met een capaciteit van meer dan 1000 stuks;
· het ontsteken van mechanische airbags buiten het autowrak;
· het aftanken van vloeibare brandstofresten voor gebruik door derden;
· het aftappen van LPG uit gedemonteerde LPG-tanks;
· het demonteren van wrakken van andere voertuigen, zoals vrachtwagens, autobussen, motoren en bromfietsen met twee wielen;
· het shredderen van autowrakken met een capaciteit van meer dan 50 ton per dag.

Het is ook mogelijk dat een autodemontagebedrijf vanwege andere, dan hierboven genoemde activiteiten, een omgevingsvergunning milieu nodig heeft en daarom een type C bedrijf is. Het invullen van de Activiteitenbesluit Internet Module geeft hierover duidelijkheid.

Klanten
MILON kan u helpen met de inventarisatie op grond waarvan een autodemontagebedrijven geclassificeerd wordt tot type B of type C bedrijf. Vanzelfsprekend kunnen we daarna ook de melding of vergunningaanvraag opstellen en indienen.

Hieronder volgt een greep uit de autodemontagebedrijven die we op deze manier al succesvol hebben geholpen:
· Auto-demontage & Bergingsbedrijf Mettler, Schijndel
· Van Deijne Japanse Auto-Onderdelen, Volkel
· MD Trucks, Breda
· BAS Trucks, Veghel
· Autobedrijf Tommie Weber, Helmond
· Autodemontage Verwijst, Uden
· Peter vd Laar Schadeauto’s & Onderdelen, Gemert.

Heeft u vragen over dit onderwerp? Robert van Heeswijk staat u graag te woord via 073-547 72 53 of per e-mail via robert@milon.nl.