Skip to content

Grote gevolgen ‘Tijdelijk handelingskader PFAS’

Op maandag 8 juli 2019 heeft Staatssecretaris Van Veldhoven een ‘Tijdelijk handelingskader voor hergebruik van PFAS-houdende grond en baggerspecie’ aangeboden aan de Tweede Kamer.

Het handelingskader is gericht op het aantreffen van de stoffen PFOA (Perfluoroctaanzuur), PFOS (Perfluo-roctaansulfonaat) en GenX (HFPO-DA). Deze stoffen behoren tot de stofgroep PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen), die uit ruim 6000 stoffen bestaat. PFAS worden al decennia gebruikt in allerlei alledaagse toepassingen zoals verf, blusschuim, pannen, kleding en cosmetica. Kenmerkend voor deze stoffen is dat ze persistent, mobiel en nauwelijks biologisch afbreekbaar zijn. Bovendien is er van verschillende PFAS aangetoond dat ze toxisch zijn, voor de meeste PFAS moet dit nog onderzocht worden. Door het wijdverbreide gebruik van PFAS wordt PFAS in Nederland, en breder in Europa, inmiddels niet als puntbron, maar diffuus verspreid in het milieu aangetroffen.

Lees de gehele notitie door op de onderstaande button te klikken:

Notitie MILON: Grote gevolgen ‘Tijdelijk handelingskader PFAS’ voor hergebruik van PFAS houdende grond en baggerspecie

Voor vragen kunt u contact opnemen met Thom Slaats (thom@milon.nl), Rob Engelen (rob@milon.nl) of Bregje van Lieshout (bregje@milon.nl) via email of telefoonnummer 073-5477253. Of kom langs op ons kantoor aan de Rembrandtlaan 4 in Veghel. Wij helpen u graag!