Skip to content
afstudeeronderzoek boorrobot milon

Afstudeeronderzoek naar boorrobot voor partijkeuringen

Graag stellen wij u voor aan Bas en Arn! Twee enthousiaste werktuigbouwkunde studenten van de Avans Hogeschool. Zij onderzoeken hoe partijkeuringen door inzet van een boorrobot eenvoudiger uitgevoerd kunnen worden. Partijkeuringen worden momenteel handmatig gedaan en zijn erg arbeidsintensief. Een boorrobot kan hier grote verandering in brengen. Wat komt daar allemaal bij kijken en hoe bevalt de stage tot nu toe?

Hallo heren, kunnen jullie jezelf even kort voorstellen?

Bas: Natuurlijk. Mijn naam is Bas van Gerwen, ik ben 21 jaar oud en kom uit Heeze. Ik zit in het laatste jaar van de opleiding werktuigbouwkunde aan de Avans Hogeschool in den Bosch. Ik heb voor deze opleiding gekozen omdat ik een passie voor techniek heb, en omdat het een brede technische opleiding is waar je veel kanten mee op kan. In mijn vrije tijd onderneem ik graag gezellige dingen met mijn vrienden en werk ik bij de Albert Heijn.

Arn: Ik ben Arn Stoof, ik ben 20 jaar oud en kom uit Hoenzadriel. Net als Bas studeer ik werktuigbouwkunde. Ik heb voor deze studie gekozen omdat ik praktisch en technisch ingesteld ben. Ik heb een passie voor natuur en ben graag buiten. Verder doe ik graag dingen met vrienden en sinds corona is uitgebroken ben ik er achter gekomen dat ik graag lees. Ik lees vooral graag over ondernemen.

Hoe bevalt het tot nu toe bij MILON?

Arn: Het bevalt goed. Het is de tweede stage die we lopen en het is tot nu toe erg leuk. We krijgen veel begeleiding en we merken dat MILON straks echt iets met ons onderzoek gaat doen. Dat motiveert enorm.

Bas: Ja we zitten hier goed op onze plek! Iedereen is ook geïnteresseerd in wat we doen, en wanneer we op het kantoor werken maken we met iedereen wel een praatje. Dit maakt het ook een gezellige plek om stage te lopen.

Arn: Het is ook een interessant onderzoek om te doen. In onze eerste week mochten we meteen een partijkeuring uitvoeren om te ervaren wat er allemaal bij komt kijken. Dit was leuk om te doen en je merkte ook dat het écht een zware klus is.

Bas: Wij hoorden dat het uitvoeren van partijkeuringen zo zwaar is dat veldwerkers een verhoogd risico op schouderblessures hebben. Het zou mooi zijn als wij met ons onderzoek kunnen zorgen dat deze voorkomen worden.

We merken dat MILON straks echt iets met ons onderzoek gaat doen. Dat motiveert enorm.

Bas van Gerwen

Arn Stoof
Bas en Arn op hun werkplek bij MILON.

Wat voor onderzoek doen jullie precies?

Bas: Wij zijn onderzoek aan het doen naar het ontwerp van een robot die partijkeuringen kan uitvoeren. Dit is een grote uitdaging want de robot moet aan een aantal lastige voorwaarden voldoen.

Arn: De robot moet bijvoorbeeld tot 45 graden schuin op een helling kunnen staan. En vervolgens moet de robot in staat zijn om 6 meter diep te kunnen boren.

Bas: De meeste bestaande boormachines gebruiken een techniek waarbij een hoge mast gebruikt wordt. Maar op een schuine onstabiele helling kan dit niet gebruikt worden omdat de robot dan omvalt. De uitdaging zit daarom in het zo compact mogelijk tot 6 meter diep boren.

Arn: We moeten ook nog rekening houden dat er verschillende specifieke boortechnieken gebruikt worden om monsters te nemen. Het is dus een best complexe ontwerpopdracht, waar veel onderzoek bij komt kijken. We hebben ons de eerste week helemaal ingelezen in partijkeuringen en alle protocollen. Daar weten we nu wel alles over, terwijl we daar van tevoren niks van af wisten!

We hebben ons de eerste week helemaal ingelezen in partijkeuringen en alle protocollen. Daar weten we nu wel alles over, terwijl we daar van tevoren niks van af wisten!

Dat klinkt als een grote uitdaging. Hoe pakken jullie dit aan?

Arn: We hebben ons eerst dus erg goed ingelezen op het gebied van partijkeuringen. Wat er allemaal bij komt kijken, welke procedures er gevolgd worden, dat soort dingen. Hierna zijn we verschillende ontwerpen van concepten gaan maken, waarmee wij denken de uitdagingen op te lossen.

Bas: We zitten nu in week 6 (van de 20) en hebben inmiddels verschillende concepten ontworpen. Hierbij hebben we al het idee dat er eentje de meeste kans maakt. Dit is een ontwerp waarbij je de mast na het boren bij het omhoog komen kunt afkoppelen. Hierdoor zou deze minder lang worden en is de kans van omvallen van de robot veel kleiner.

Arn: We zijn de verschillende concepten door middel van berekeningen nu aan het analyseren en valideren. Uiteindelijk werken we naar een Proof of Concept toe. Dit is een methode om de praktische haalbaarheid van ons concept te bepalen. In het ideale scenario maken we uiteindelijk zelfs een prototype.

Bas: Wat heel gaaf en spannend aan deze methode is, is dat je van tevoren helemaal niet weet wat het gaat opleveren. Je begint helemaal vanaf 0 met ontwerpen en werkt naar een eindconcept toe. Uiteindelijk kan het zijn dat je concept werkt maar het kan ook zijn dat het niet blijkt te werken. Het zal best spannend worden op de testdag!

Arn: Ja we hopen echt dat we hiermee de basis leggen voor het ontwerp van een boorrobot die uiteindelijk gebruikt gaat worden. Of het gaat werken weet je vooraf nooit. Maar wat er ook uitkomt, het levert altijd waardevolle lessen op over het ontwerp van het eindproduct.

We hopen echt dat we hiermee de basis leggen voor het ontwerp van een boorrobot die uiteindelijk gebruikt gaat worden.

Wat hebben jullie tot nu toe geleerd?

Arn: We hebben vooral ervaren dat er veel regels zijn waar je rekening mee moet houden wanneer je iets ontwerpt wat in de praktijk gebruikt wordt. We hebben van álles moeten leren over partijkeuring en de milieu wereld. Het heeft ons echt verbaasd hoeveel restricties en regeltjes er zijn.

Bas: Daarnaast hebben we van alles geleerd over boortechnieken. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende regels voor boren boven en beneden waterpeil. En er zijn veel regeltjes rondom de documentatie. Inderdaad ál die regeltjes en procedures waar je rekening mee moet houden zijn een goede les voor later.

Over later gesproken… wat zijn jullie plannen als jullie straks afgestudeerd zijn?

Bas: Ik zou graag nog willen doorstuderen en nog een Master willen doen. Ik ben er nog niet over uit en ben me nog aan het oriënteren, maar het liefste zou ik Industrial design op de TU Eindhoven willen gaan doen. Dit omdat ik er tijdens de opleiding achter ben gekomen dat ik ontwerpen het leukste vind. En omdat je bij Industrial design leert om met creatieve, technische oplossingen een verschil te maken in de wereld.

Arn: Ik wil ook graag nog doorstuderen maar ga na het afstuderen eerst een tussenjaar nemen. Dan wil ik gaan werken en sparen om een rondreis door IJsland te maken, dat land trekt me enorm! Hierna wil ik ook nog een Master gaan volgen. Ik twijfel nog tussen Innovation management (TU Eindhoven) en Material science & engineering (TU Delft). Gelukkig heb ik nog even om hier over na te denken.

 Bedankt voor dit interessante interview Bas en Arn. Veel succes en plezier met afstuderen! Wij zijn benieuwd naar het eindresultaat.