Skip to content
boek omgevingswet decoratief

Omgevingswet met half jaar uitgesteld

De inwerkingtreding van de Omgevingswet is met een half jaar uitgesteld naar 1 juli 2022. Dit schrijft demissionair minister Kajsa Ollongren in een brief aan de Tweede Kamer.

De belangrijkste reden dat de omgevingswet is uitgesteld heeft volgens de minister te maken met het “opgeleverd, ingeregeld en stabiel werkend te krijgen” van de ICT-systemen. Op uiterlijk 1 oktober van dit jaar moeten de minimale functies van het systeem goed werken. Zo kunnen burgers en bedrijven er mee oefenen voordat de wet in werking treedt op 1 juli 2022.

Ollongren schrijft in haar brief dat “uitstel met een half jaar partijen enerzijds het vertrouwen geeft dat ze hun organisaties beter kunnen voorbereiden op de komende veranderingen”. En dat “het anderzijds voldoende nabij is om geen momentum te verliezen.”

Wat is de Omgevingswet precies?

In de Omgevingswet worden duizenden wetsartikelen en regelingen op het gebied van ruimtelijke ordening en leefomgeving gebundeld en vereenvoudigd.

In het nieuwe digitale loket, dat nu nog niet stabiel werkt, worden lokale bestemmingsplannen gekoppeld aan een landelijke databank. Dit moet de ruimtelijke ordening eenvoudiger laten verlopen. Door middel van het digitale loket kunnen burgers en bedrijven zelf vergunningen regelen.

Door het uitstel heeft ook MILON meer tijd om voor te bereiden op de start van de Omgevingswet. Achter de schermen gaan wij door met het trainen van al onze adviseurs, zodat ze goed voorbereid zijn om met de Omgevingswet te werken.

Vragen?

Voor specifieke vragen over de Omgevingswet kunt u contact opnemen met Norma van den Wijngaard van team milieu via norma@milon.nl of via 073-5477253.

Bron:

Rijksoverheid