Skip to content

Verruiming PFAS-norm op komst

Grond- weg- en waterbouwbedrijven ondervinden veel problemen omdat het giftige PFAS op veel plekken in de bodem zit. Het kabinet wil de gezondheid en omgeving beschermen, maar wil ook zorgen dat projecten zo snel mogelijk door kunnen gaan.

Staatssecretaris Van Veldhoven zette op 29 oktober een nieuwe stap in de aanpak van het PFAS-probleem. Zij heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gevraagd om op basis van recente metingen met spoed een tijdelijke, landelijke achtergrondwaarde voor PFAS in de (land)bodem op te stellen. Zo kan de 0.1 grens die nu uit voorzorg op basis van de wet op sommige plekken geldt, verruimd worden tot deze landelijke achtergrondwaarde. Dit geeft bedrijven meer ruimte voor het verplaatsen van grond, zonder dat gezondheid of het milieu in gevaar komt. Van Veldhoven wil dat de ruimere norm uiterlijk 1 december van kracht wordt. (Rijksoverheid.nl, 29 oktober)

Voor meer informatie over dit onderwerp zijn Thom Slaats (projectleider bouwstoffen) en Bregje van Lieshout (projectleider bodem) bereikbaar via thom@milon.nl, bregje@milon.nl of via 073-5477253.