Skip to content
patrick trikels

Een terugblik op 2019

Wat een jaar was dít?!

Het eerste volle jaar in ons vernieuwde pand aan de Rembrandtlaan 4 in Veghel is bijna een feit. Hierbij een terugblik op 2019 door Patrick Trikels, waarbij de onderwerpen PFAS en Stikstof de absolute boventoon voerden.

Ons vakgebied is nog nooit zo vaak in het nieuws geweest. En terecht. Vele van onze opdrachtgevers ondervinden dagelijks de ellende van het wegvallen van de PAS-regeling voor Stikstof en de nog immer lage norm van 0,1 microgram voor het toepassen van grond in waterbodems. Er gloort echter licht aan de horizon. De overheid heeft aangekondigd weer een drempelwaarde voor Stikstof in te voeren en met nieuwe normen te komen voor PFAS. Het heeft naast schade aan o.a. de bouwbranche, ook ons kopzorgen, veel tijd en business gekost, dus we kijken er reikhalzend naar uit. We blijven ons netwerk informeren over de actuele onderwerpen, zoals we dat al hebben gedaan bij de door ons georganiseerde kennisbijeenkomst op 30 oktober, waarbij ruim 150 belangstellenden aanwezig waren.

Naast bovengenoemde onderwerpen is de samenwerking met M-tech uit Roermond zeker het vermelden waard. We bundelen de krachten, zodat we onze gezamenlijke opdrachtgevers uit met name de recycling en industrie, optimaal kunnen bedienen.

Dit jaar hebben we veel tijd, energie en geld gestoken in nieuwe software, waaronder het ERP-systeem Business Central van Microsoft. Het gaat niet alleen onze processen intensief automatiseren en helpen bij de door onszelf opgelegde continue verbetering van de kwaliteit. Het gaat ook een platform worden om de door ons verzamelde data van onze opdrachtgevers voor hen toegankelijk te maken. Big data bestaat in onze ogen niet, mits je over een goede zoekmachine beschikt. En die zijn we aan het bouwen.

Ondanks de personeelskrapte waar iedereen mee te maken heeft, als ik de geluiden links en rechts mag geloven, hebben wij bij MILON de mogelijkheid gehad om het personeelsbestand uit te breiden. Helaas hebben ook een beperkt aantal medewerkers besloten om hun carrière elders voort te zetten. Om dit op te vangen en onze groeiambitie waar te maken, hebben we daarom wekelijks gesprekken met mogelijke kandidaten en hebben een succesvolle wervingsactie uitgevoerd bij de HAS en Van Hall Larenstein om studenten te enthousiasmeren voor MILON. We gaan hier ook in 2020 mee door.

Daarnaast zijn we als bestuurslid van onze branche vereniging de VVMA, nauw betrokken geweest bij het verder professionaliseren van die organisatie en het vormen van een nieuwe bestuursstructuur.

In 2019 hebben we ook hard gewerkt om de kwaliteit en kennis omtrent geohydrologische – en infiltratieonderzoeken verder uit te bouwen. De stijgende lijn in projecten is hiervan een mooie resultante.

Dit jaar was er een waar we flink de schouders onder hebben moeten zetten. Ondanks dat levertijden opliepen, zijn onze opdrachtgevers aan ons trouw gebleven en dat is bijzonder prettig. Dank daarvoor!

Rest mij nog om jou en je naasten een hele fijne kerst toe te wensen en een fantastisch begin van weer een enerverend jaar. Op naar 2020.

Patrick Trikels