Skip to content

Ondersteuning bij behalen CSC certificering

Beton wordt overal op de wereld gebruikt, maar liefst 70% van de wereldbevolking leeft in constructies gemaakt van beton. We kunnen simpelweg niet zonder, maar het moet wel milieuvriendelijker. De productie van beton veroorzaakt namelijk 9% van de wereldwijde CO2-uitstoot(!)

Door het toenemende belang van maatschappelijk verantwoord (en dus duurzaam) ondernemen wordt het voor producenten steeds belangrijker om de verantwoorde herkomst van producten en productiemethoden aan te tonen. Om producenten te helpen inzicht te krijgen in de duurzame ontwikkelingen, heeft het Concrete Sustainability Council (CSC) een wereldwijd certificatiesysteem opgesteld voor de verantwoorde herkomst van beton.

Voordelen

  • Het CSC-certificaat biedt producenten tastbaar bewijs om te delen met klanten, aandeelhouders en andere stakeholders;
  • In offerte- en aanbestedingstrajecten kunnen CSC-gecertificeerde bedrijven in het voordeel zijn ten opzichte van de concurrentie: het versterkt de duurzame reputatie;
  • Bedrijven profiteren door de certificering onder meer van het duurzame inkoopbeleid van de overheid en de geldende kwaliteitssystemen voor ‘groene’ gebouwen;
  • Bedrijven die gecertificeerde organisaties inzetten, ontvangen credits voor BREEAM-NL certificatie, waarmee u meer kans maakt bij aanbestedingen;
  • Een CSC-certificaat sluit tevens aan op Beton Bewust, het keurmerk van de Vereniging van Ondernemingen van Betonmortelfabrikanten in Nederland (VOBN) voor de duurzame productie van betonmortel;
  • Het vergemakkelijkt gecertificeerde organisaties om in aanmerking te komen voor MIA/VAMIL (milieu-investeringsaftrek / willekeurige afschrijving milieu-investeringen) bij het toepassen van betongranulaten in nieuwe betontoepassingen.

Het CSC certificatieproces in stappen

Om het CSC keurmerk te behalen dienen er vier stappen te worden doorlopen:

  1. Vul hier de Quickscan in, of laat deze door een van onze experts invullen.
  2. Bedrijven moeten zich éénmalig bij CSC registreren om toegang te krijgen tot de verdere inhoud van de toolbox. Klik hier voor de registratie.
  3. Na het doorlopen van het systeem en het uploaden van uw bewijsmiddelen wordt uw score berekend. Voor het uitvoeren van assessment selecteert u een certificerende instelling.
  4. Na het uploaden van de gegevens worden deze gecontroleerd door een onafhankelijke certificerende instelling (CI). U kiest zelf de CI en deze controleert (online) de geüploade bestanden. Na controle geeft de CI een certificaat op niveau (brons, zilver, goud en platina) af. De online CSC toolbox rekent door of voldoende punten zijn behaald voor de toekenning van een certificaat op het niveau brons, zilver, goud of platina.

Expertise MILON bij behalen CSC-keurmerk

MILON biedt ondersteuning en advies op maat bij het doorlopen van de deze stappen van het certificatieproces en bij het invullen van de quickscan. Het invullen hiervan is tijdsintensief en wordt vanwege de grote hoeveelheid vaktermen door veel organisaties als complex ervaren. Onze experts hebben ruimschoots ervaring met het invullen van de quickscan en ondersteunen uw organisatie graag bij het inventariseren en rapporteren van de benodigde gegevens aan de CSC. Daarnaast brengen wij u graag in contact met onze partner certificerende instelling.

Door ons eigen laboratorium MILAB, door aanwezigheid van een eigen betontechnoloog en door samenwerking met de beton- en cementindustrie is duurzame betonproductie een van onze expertises waarin wij u van deskundig advies kunnen voorzien.

Contact

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw organisatie? Neem dan contact op met Bram Ketelaars via bram@milon.nl of via 073-5477253.

 

Bron:

BEwerken editie maart 2020

Concrete Sustainability Council

Afbeelding:

GWW-bouw